Uncategorized

Problematiek HVAD Heartware Medtronic

Door 17 augustus 2021september 10th, 2021Geen reacties

Pomp HVAD gestopt, patiënt overleden

Informatie over de HVAD

De HVAD is een type steunhart, LVAD, dat in Nederland wordt geïmplanteerd bij mensen die in de eindfase van hartfalen terecht gekomen zijn.
In dit stadium zijn er twee opties om te overleven, een harttransplantatie of een Left Ventriculair Assist Device.
De types die in hiervoor in gebruik zijn, zijn de HeartMate II, de HeartMate 3 van de firma Thoratec/Abbott en de HVAD van Heartware/Medtronic.
De HeartMate II en HeartMate 3 functioneren naar behoren en daar hebben zich vooralsnog geen grote problemen voorgedaan.

Probleem bij opstarten pomp

Begin juni kwam voor ons geheel onverwacht het bericht dat Medtronic gestopt was met het implanteren van de HVAD! Zie hier dat artikel

Er waren verschillende problemen met deze pomp geconstateerd, maar het meest zorgelijke was dat het diverse keren voorgekomen was dat wanneer de pomp om wat voor reden dan ook stil kwam te staan, deze niet opnieuw wilde opstarten!

Dit had al diverse mensenlevens gekost en uiteindelijk is besloten deze LVAD niet langer meer te gebruiken.

De patiënten die de HVAD op dat moment nog hadden, zouden zo goed mogelijk begeleid worden en alle aandacht blijven krijgen die er vóór die tijd ook voor hun was!

Nu ook in Nederland een patiënte overleden

Woensdag 11 augustus begon als een heerlijk zomerse dag! na een lange periode van regenachtig weer, kwam het zonnetje tevoorschijn en genoten Christina en Mario van een heerlijke vakantie bij ons in het bos op de Utrechtse Heuvelrug.

Christina was een sportieve, positieve en bovenal vrolijke vrouw die drie jaar geleden na een plotse hartstilstand gered is met een LVAD, de HVAD. Ze functioneerde bijzonder goed en had het hebben van een steunhart met alle ongemakken die daarbij horen volledig geaccepteerd.

Ze stond op de lijst voor een harttransplantatie en keek met gemengde gevoelens uit naar deze volgende stap. Enerzijds geweldig om weer zonder ‘toeters en bellen’ te kunnen functioneren, anderzijds toch weer een grote operatie en hoe kom ik daar uit!

Die woensdagavond sloeg het noodlot toe!

Bij het wisselen van één batterij (een handeling die zij iedere avond verrichtte) ging het alarm af bij de controller! Mario die bij haar was herkende het alarm dat klonk alsof ze beide batterijen los gekoppeld zou hebben en zei haar dat niet te doen! “Dat DOE ik NIET” riep Christina en zij koppelde zelf een volle batterij aan op de controller.

Het alarm bleef doorgaan en Christina is buiten bewustzijn geraakt.

Mario had nog geen opleiding gehad hoe te handelen bij calamiteiten. Deze trainingsdagen waren uitgesteld vanwege Corona….

Mario rende naar buiten en heeft ons geroepen! Wij, Hans en Marion, waren direct ter plaatse. Marion is de ontwerper van deze website en heeft zelf 9 jaar lang de HeartMate II gehad en is inmiddels getransplanteerd.

Hans wisselde als eerste de controller en checkte of die full power had van beide batterijen.

De pomp startte niet op.

Marion is het UMC Utrecht gaan bellen en Hans ging naar de weg om de ambulance op te vangen.

Op de vraag van Marion wat nu te doen bij Christina was de instructie om te gaan reanimeren. Dat hebben Marion en Mario vervolgens gedaan tot de ambulancebroeders het van hun overnamen.

Christina is afgevoerd naar het ziekenhuis alwaar zij nog even aan een hart-long machine gelegen heeft, maar heeft het niet overleefd.

Wat kan je doen als dit je overkomt!

Hierboven zie je de controller met de alarmeringen die daarbij horen.

Mario zag op de controller de melding staan: ‘No flow of VAD gestopt verwissel controller’

Belangrijk is het deel No flow of VAD gestopt: verwissel de controller ALLEEN als deze melding er staat! (zie ‘What to do’) 

Als de pomp het nog doet, dat voel je als patiënt, mag de drive-line niet losgekoppeld worden!

Immers als je de controller loskoppelt, staat op dat moment de pomp stil en veróórzaak je het probleem als de pomp niet wil opstarten!

Bel onmiddellijk het ziekenhuis en vraag om instructies!

Klik hier voor een aangepast protocol gemaakt door LVAD.nl

Staat de pomp stil? Bel 112 en vervang de controller!

 1. Bel 112
  1. en zeg dat het gaat om een reanimatie van een LVAD patiënt (dan is de ernst duidelijk en weten ze dat het een LVAD betreft).
  2. Geef het juiste adres met postcode, indien mogelijk vraag hulp aan iemand die de ambulance de weg wijst.
  3. Zeg dat de ambulancebroeders contact op moeten nemen met jouw LVAD-team, Utrecht: (088) 756 05 00‬; Leiden: 0651 15 90 90 (tussen 9.00 en 16.00 uur) of 071-52 99 157
 2. Sluit de reserve-controller aan op één volle batterij
 3. Leg de reserve-controller zodanig neer dat de drive-line in één beweging van de ene controller in de andere geklikt kan worden
 4. Sluit de tweede volle batterij aan zodat de op dat moment aangesloten controller volledig voorzien is van stroom
 5. Bekijk de instructies die hiernaast getoond worden om zo goed mogelijk voorbereid te zijn
 6. De pomp start niet op!
 7. Check of alles goed aangesloten is en de power aan beide zijdes van de controller 4x groen aangeven
 8. Vanuit het systeem krijgt de pomp 30x een impuls om op te starten
 9. Is dit na 1 minuut nog niet gelukt, haal de stroomvoorziening los en sluit die na enkele seconden weer aan, de pomp zal dan wederom 30x proberen op te starten (Let Op, dit is nog niet eerder uitgeprobeerd, maar misschien werkt het!)
 10. Start met reanimeren: 30 keer pompen niet dieper dan 5 cm., 2x beademen
 11. Bel het LVAD team van jouw ziekenhuis: Utrecht: (088) 756 05 00‬, Leiden:
  1. Zeg dat 112 gebeld en op de hoogte is
  2. Vraag of zij al contact hebben gehad met de ambulancebroeders
 12. Zorg dat je zo snel mogelijk in het ziekenhuis terecht komt, daar kan de patiënt aan een hartlong-machine worden aangesloten.

Overige informatie over de recall van HVAD

Begin augustus 2021 zijn er verschillende publicaties verschenen over het verloop en de aanleiding van de recall van HVAD door Medtronic.

Hierbij willen wij deze informatie delen middels links naar de betreffende artikelen. Als er meer informatie bekend wordt, zal dat hier verder gedeeld worden.

ProPublica op 5 augustus 2021

FDA USA 1 maart 2021