Ga naar hoofdinhoud

Ook in Nederland pomp HVAD gestopt, patiënt overleden

Het verhaal van Christina van Zuijlen, drager van een HVAD

Woensdag 11 augustus 2021 begon als een heerlijk zomerse dag! na een lange periode van regenachtig weer, kwam het zonnetje tevoorschijn en genoten Christina en Mario van een heerlijke vakantie bij ons in het bos op de Utrechtse Heuvelrug.

Christina was een sportieve, positieve en bovenal vrolijke vrouw die drie jaar geleden na een plotse hartstilstand gered is met een LVAD, de HVAD. Ze functioneerde bijzonder goed en had het hebben van een steunhart met alle ongemakken die daarbij horen volledig geaccepteerd.

Ze stond op de lijst voor een harttransplantatie en keek met gemengde gevoelens uit naar deze volgende stap. Enerzijds geweldig om weer zonder ’toeters en bellen’ te kunnen functioneren, anderzijds toch weer een grote operatie en hoe kom ik daar uit!

Die woensdagavond sloeg het noodlot toe!

Bij het wisselen van één batterij (een handeling die zij iedere avond verrichtte) ging het alarm af bij de controller! Mario die bij haar was herkende het alarm dat klonk alsof ze beide batterijen los gekoppeld zou hebben en zei haar dat niet te doen! “Dat DOE ik NIET” riep Christina en zij koppelde zelf de batterij weer terug aan de controller.

Het alarm bleef doorgaan en Christina is buiten bewustzijn geraakt.

Mario had nog geen opleiding gehad hoe te handelen bij calamiteiten. Deze trainingsdagen waren uitgesteld vanwege Corona….

Mario rende naar buiten en heeft ons geroepen! Wij, Hans en Marion, waren direct ter plaatse. Marion is de ontwerper van deze website en heeft zelf 9 jaar lang de HeartMate II gehad en is inmiddels getransplanteerd.

Hans wisselde als eerste de controller en checkte of die full power had van beide batterijen.

De pomp startte niet op.

Marion is het UMC Utrecht gaan bellen en Hans ging naar de weg om de ambulance op te vangen.

Op de vraag van Marion wat nu te doen bij Christina was de instructie om te gaan reanimeren. Dat hebben Marion en Mario vervolgens gedaan tot de ambulancebroeders het van hun overnamen.

Christina is afgevoerd naar het ziekenhuis alwaar zij nog even aan een hart-long machine gelegen heeft, maar heeft het niet overleefd.