Ga naar hoofdinhoud

HVAD, een steunhart dat in Nederland gebruikt wordt

HVAD is de afkorting van Heartware Ventricular Assist Devise en is een LVAD die ontwikkeld is door de firmat Heartware. Deze firma is in 2016 overgenomen door Medtronic

De HVAD wordt sinds 2010 in Nederland geïmplanteerd. Dit was het eerste steunhart dat naast de HeartMate II gebruikt werd en heeft een aantal voordelen ten opzichte van de Heartmate II.

Om te beginnen is dit pompje veel kleiner, heeft een ‘zwevende’ mechanische aandrijving en wordt in het hartzakje geïmplanteerd. Dit is een grote vooruitgang gebleken ten opzichte van de Heartmate II dat een axiaal aangedreven pomp is dat in de borstholte, onder het middenrif, geplaatst wordt. De opvolger van de Heartmate II is vergelijkbaar met de HVAD, de Heartmate 3. De verschillen tussen die twee wordt hier uitgelegd.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

De HVAD is een pompje dat als een ‘punaise’ in het hart geplaatst wordt. de gehele pomp blijft binnen het hartzakje evenals de ‘outflow’ die naar de Aorta gaat.

Het metalen deel van de HVAD wordt in de linker hartkamer geplaatst en middels een ‘zwevend’ magnetisch aangedreven schroef wordt het bloed uit de linker hartkamer gepompt en via een slang (de outflow) naar de Aorta (lichaamsslagader) gepompt.

De pomp wordt aangestuurd door de controller. Deze controller zit buiten het lichaam en wordt middels een elektriciteitskabel die door de buikwand gaat verbonden aan de pomp. De controller wordt van stroom voorzien middels twee batterijen. Daarnaast is er ook mogelijkheid voor stroomvoorziening via het lichtnet en via de accu van de auto.