Hartfalen is een situatie waarbij het hart niet in staat is voldoende bloed rond te pompen. Dit is een proces dat in de meeste gevallen heel geleidelijk aan ontstaat en daardoor niet tijdig (h)erkend wordt. Doordat de pompkracht van het hart afneemt, functioneren de organen minder en ontstaan er allerlei klachten.

Hartfalen wordt ingedeeld in 4 categorieën: NYHA I tot en met IV. In de eerste categorie zijn de klachten niet zo duidelijk en kunnen deze makkelijk andere oorzaken hebben. Klasse IV wordt het eindstadium hartfalen genoemd en deze patiënten kunnen alleen nog geholpen worden met een LVAD of harttransplantatie. Hoe eerder de hartproblemen geconstateerd worden, hoe meer kans er is dat een behandeling met medicatie en het aanpassen van de levensstijl ingezet kan worden om erger te voorkomen.

Dit zijn klachten waarbij je aan hartfalen zou kunnen denken:

  • Toename van gewicht in een korte tijd, meerdere kilo’s in een paar dagen
  • Vochtophoping in voeten, enkels, benen en/of buikholte
  • Verminderde energie en conditie
  • Onrustig gevoel in de borst, hartkloppingen
  • Kortademig zijn, benauwdheid, een extra kussen nodig hebben in bed
  • Verminderde eetlust

Combinatie van bovenstaande factoren is bijvoorbeeld moeten gaan zitten om te eten, dus niet lopend een appel of broodje kunnen eten wegens klachten in de buik. Het idee dat de mensen om je heen steeds sneller gaan lopen en je moeite hebt om ze bij te houden is ook een voorbeeld.

Op het moment dat er hartfalen geconstateerd is en je daarvoor onder behandeling bent, is onderstaande checklist handig om bij de hand te hebben. Zo weet je bij veranderende conditie wanneer er welke actie ondernomen moet worden.

Op 29 september 2016, Wereld Hart Dag, is een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat er onvoldoende kennis is over (het hebben van) hartfalen. Hier besteden we uitgebreid aandacht aan dit onderzoek.

Onderstaande lijst in een PDF bestand om uit te printen.

 

hartfalen-controle-lijst