Ga naar hoofdinhoud

Wat is een LVAD / wat is een Steunhart

Een Steunhart is de Nederlandse benaming voor LVAD, de afkorting voor Left Ventricular Assist Device. Letterlijk vertaald is dit “Linker Ventrikel Ondersteuning Apparaat”.

Het is heel goed mogelijk om met de LVAD een redelijk normaal leven in de eigen thuis-omgeving te hebben.

Hoe werkt een LVAD?

Een LVAD is een pompje dat wordt geïmplanteerd op het moment dat het hart niet sterk genoeg meer is om het bloed rond te pompen, eindstadium hartfalen.
In het animatiefilmpje hiernaast wordt een duidelijke uitleg gegeven over de functie van het hart en wat er gebeurt bij hartfalen.

De LVAD zelf is een pompje dat in het hart geplaatst wordt en een verbinding vormt tussen de linker kamer en de aorta. Dit pompje zorgt ervoor dat het lichaam weer de juiste doorstroming van het bloed krijgt.

Normaal gesproken verzorgt het hart de bloedsomloop met behulp van een pulserende beweging. Het ‘kloppen’ van het hart voel je in de slagaders van het lichaam. Doordat het pompje een continue doorstroming verzorgt, heeft een drager van een LVAD geen voelbare polsslag meer.

Het geheel werkt op elektriciteit. De aansturing van de elektriciteit vindt plaats buiten het lichaam. Het pompje (1) is verbonden met een elektriciteitskabel, de driveline (3), die door de buikwand naar buiten komt, en verbonden is met de controller (4).
Deze controller is een kleine computer die het toerental van de pomp verzorgt en een geluids- en lichtsignaal afgeeft wanneer dit nodig is. De controller verzorgt ook de verbinding naar de energiebron, twee batterijen (2) die op het lichaam meegedragen kunnen worden, of een apparaat dat aangesloten is op het lichtnet. Dankzij de batterijen, is het mogelijk het dagelijkse leven weer op te pakken en volledig mobiel te zijn. Het apparaat dat op het lichtnet zit wordt in de nacht gebruikt zodat er geslapen kan worden met een constante toevoer van stroom.

Welke soorten LVAD worden in Nederland geïmplanteerd?

Er zijn in Nederland twee firma’s die de LVAD leveren. Deze firma’s zijn in de loop der jaren overgenomen door grotere medische bedrijven.

HVAD

De firma HeartWare heeft deze LVAD ontwikkeld, vandaar de naam HVAD (HeartWare Ventrical Assist Device). De firma HeartWare is overgenomen door Medtronic. De HeartMate 3 is een vergelijkbare versie van deze HVAD, een pompje dat in de linker ventrikel in het hartzakje wordt geplaatst. Dit steunhart wordt vanaf 2010 in Nederland geïmplanteerd. Kijk hiernaast voor een animatiefilmpje en hier voor meer informatie over de HVAD.

HeartMate

Thoratec is overgenomen door St. Jude Medical, die op haar beurt weer overgenomen is door Abbott laboratories.

Hier zijn twee types LVAD ontwikkeld, de Heartmate II en de Heartmate 3

HeartMate II

De Heartmate II behoort tot de eerste generatie steunharten met een continu flow die vanaf 2006 geïmplanteerd is. Dit is tot 2016 de meest geplaatste LVAD waar tot dan de meeste ervaring mee was. Dit pompje werd onder het middenrif in de buikholte geplaatst.
Kijk hiernaast naar het animatiefilmpje en kijk hier voor het verschil tussen de HeartMate II en de HeartMate 3.

HeartMate 3

De HeartMate 3 is eind 2015 als opvolger in gebruik genomen en was op vele punten een verbetering. Kijk hier voor de verschillen tussen deze twee modellen.

Ook hiervan een animatiefilmpje hiernaast te zien.

Welke ziekenhuizen in Nederland implanteren de LVAD?

Deze ingreep vind plaats in de transplantatiecentra die we in Nederland kennen zijnde het UMC-Utrecht,  het Erasmus MC in Rotterdam en het UMC Groningen.

Het LUMC in Leiden is geen transplantatiecentrum en heeft van 2010 tot 2015 als experiment mensen die niet in aanmerking kwamen voor een transplantatie behandelt met een LVAD, dus als Destination Therapy. De kosten die hierbij kwamen kijken werden door het ziekenhuis betaald. In 2015is het steunhart als behandeling opgenomen in het basispakket van de verzekeringen. Nu is het in elk ziekenhuis mogelijk om de LVAD als behandeling op zich te krijgen.