Ga naar hoofdinhoud

Hartfalen tijdig herkennen

Hartfalen is een situatie waarbij het hart niet in staat is, niet sterk genoeg is, voldoende bloed rond te pompen. Dit is een proces dat in de meeste gevallen heel geleidelijk aan ontstaat en daardoor niet tijdig (h)erkend wordt. Doordat de pompkracht van het hart afneemt, functioneren de organen minder en ontstaan er allerlei klachten.

Hartfalen wordt ingedeeld in 4 categorieën: NYHA (New York Heart Assiciation) I tot en met IV. In de eerste categorie zijn de klachten niet zo duidelijk en kunnen deze makkelijk andere oorzaken hebben. Klasse IV wordt het eindstadium hartfalen genoemd en deze patiënten kunnen alleen nog geholpen worden met een LVAD of een harttransplantatie. Hoe eerder de hartproblemen geconstateerd worden, hoe meer kans er is dat een behandeling met medicatie en het aanpassen van de levensstijl ingezet kan worden om erger te voorkomen.

Dit zijn klachten waarbij je aan hartfalen zou kunnen denken:

  • Toename van gewicht in een korte tijd, meerdere kilo’s in een paar dagen
  • Vochtophoping in voeten, enkels, benen en/of buikholte
  • Verminderde energie en conditie
  • Onrustig gevoel in de borst, hartkloppingen
  • Kortademig zijn, benauwdheid, een extra kussen nodig hebben in bed
  • Verminderde eetlust

Vaak heb je helemaal niet door dat er een probleem met het hart is en kom je daar pas achter als je met klachten bij de huisarts of cardioloog komt. Enkele voorbeelden waarbij je zou kunnen denken aan hartfalen is wanneer je bijvoorbeeld niet lopend een appel of broodje kunt eten. Een misselijk of weeïg gevoel in de buik doet je dan besluiten om even te gaan zitten. Het idee dat mensen om je heen steeds sneller gaan lopen en je moeite hebt om ze bij te houden. Het gevoel dat je conditie slecht wordt en bij het beoefenen van (duur)sporten ‘niet vooruit kunnen komen’.

Op 29 september 2016, Wereld Hart Dag, is een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat er onvoldoende kennis is over (het hebben van) hartfalen. Hier besteden we uitgebreid aandacht aan dit onderzoek.

Op het moment dat je denkt dat je hartfalen hebt, is onderstaande checklist handig om bij de hand te hebben. Zo weet je bij veranderende conditie wanneer er welke actie ondernomen moet worden.

De lijst hiernaast in een PDF bestand om uit te printen.