Ga naar hoofdinhoud

De implantatie van een LVAD

Vlak voor de operatie

Op het moment dat de beslissing genomen wordt om een steunhart te implanteren, is het hart bijna niet meer in staat het bloed goed rond te pompen. Het is een laatste redmiddel om te voorkomen dat de patiënt overlijdt. De conditie van de patiënt is over het algemeen bijzonder slecht, bij de een zal dit duidelijker zichtbaar en voelbaar zijn dan bij de ander.

Voordat de operatie daadwerkelijke plaats gaat vinden, moeten er nog een aantal belangrijke onderzoeken gedaan worden om te kijken of het hart geschikt is om met een pomp ondersteund te kunnen worden.

De operatie zelf

De implantatie van een LVAD is een open-hart-operatie. Afhankelijk van het type LVAD is het operatiegebied groter of kleiner. Voor een uitgebreide uitleg over de LVAD en de verschillende types die gebruikt worden, verwijzen wij u naar de pagina Wat is een LVAD?

Nadat er groen licht gegeven wordt, gaat de patiënt naar de operatiekamer (OK) en begint de operatie die tussen de 4 en 8 uur kan duren. Hierbij wordt de buis van het pompje ingebracht in de punt van de linker-hartkamer en gaat er een flexibele buis vanaf de pomp naar de Aorta, de lichaamsslagader. Zie animatiefilmpje hiernaast.

LET OP Hier wordt beschreven wat ongeveer de verwachting is bij deze ingreep, maar elke operatie en elke patiënt is anders! Dit wil zeggen dat situaties elke keer anders kunnen zijn, maar dat betekent niet dat deze daardoor slechter of beter zijn.

Na de operatie op de I.C

Na de operatie gaat de patiënt naar de Intensive Care (I.C.). Het is niet ongebruikelijk dat de patiënt nog terug moet naar de OK om nabloedingen in de borstholte te stelpen en eventuele stolsels te verwijderen.

Op de I.C. ligt de patiënt aan allerlei draden en slangen. Hierbij moet u denken aan beademing, sondevoeding, katheter, drains om het vocht af te voeren en een scala aan infusen voor metingen en medicatie.

Om de pomp goed op gang te krijgen is het nodig om extra vocht toe te voegen. Hierdoor krijgt de patiënt een opgezwollen lichaam.

De tijd die op de I.C. doorgebracht moet worden en de periode dat alle hulpmiddelen nodig zijn, is ook weer per patiënt verschillend, maar duurt gemiddeld tussen de 4 en 10 dagen.

Weer terug naar de verpleegafdeling

Vanaf de I.C. gaat de patiënt naar de verpleegafdeling, waar met behulp van fysiotherapie de conditie weer zoveel mogelijk op peil gebracht wordt. Hier wordt ook geleerd hoe om te gaan met de LVAD, hoe de wondverzorging gedaan moet worden en wat te doen als er een alarm afgaat.

En naar huis

Op het moment dat er geen directe medische zorg meer nodig is, kan je naar huis. Sommige ziekenhuizen hebben een directe lijn naar een revalidatie-centrum waar gespecialiseerde fysiotherapeuten aan het werk gaan om ervoor te zorgen dat je thuis goed functioneert. In dat geval kan je ervoor kiezen om eerst naar dit centrum te gaan vóórdat je naar huis gaat.

Onderstaande video geeft een uitgebreide (Engelstalige) uitleg over hetgeen hierboven vermeld is