Ga naar hoofdinhoud

Om op de wachtlijst voor een harttransplantatie te komen zijn er twee vereisten:

  1. Je hart moet zo slecht zijn dat de prognose is dat je nog maar een jaar te leven hebt.
  2. De rest van je lichaam moet zo gezond zijn dat je minstens nog 30 jaar vooruit kan

Dit klinkt heel gek en dat is het eigenlijk ook!

Op het moment dat je voldoet aan het eerste criterium, wijst een screening uit of je voldoet aan het tweede. Hierbij wordt je helemaal binnenste buiten gekeerd om te kijken of er nog andere kwalen te vinden zijn waardoor je niet in aanmerking komt voor een transplantatie.

Als je bedenkt dat er gemiddeld zo’n 70 mensen op deze wachtlijst staan, wordt het duidelijk dat deze mensen wel heel gezond moeten zijn!

Dit wordt nog veel opmerkelijker als je bedenkt dat er in de periode 2007 tot en met 2010 gemiddeld 12.255 mensen per jaar overleden zijn aan ‘overige hartziekten’ waarvan hartfalen de belangrijkste doodsoorzaak is.

Houd dat in dat de 12.175 mensen die niet in aanmerking gekomen zijn voor een transplantatie zo ongezond waren?

Gedeeltelijk zal dit zeker zo zijn en lang niet iedereen die komt te overlijden aan een hartziekte had geholpen kunnen worden met een transplantatie. Maar de belangrijkste reden dat de screening zo zwaar is…. is het tekort aan donoren!

Jaarlijks vinden er zo’n 45 harttransplantaties plaats. Er zijn in de loop der jaren veel mensen overleden terwijl ze wachtten op een donorhart.

Sinds de uitvinding van de LVAD overlijden er beduidend minder mensen die op de wachtlijst staan. Dit is goed nieuws, maar het maakt de wachtlijst wel langer waardoor de wachttijd ook langer wordt!

Stel dat het zo zou zijn dat de LVAD een alternatief wordt voor transplantatie, of dat een groep mensen besluit de transplantatie zo lang mogelijk uit te stellen. Dan zou de wachtlijst korter worden en opent dat de weg naar een ruimere screening zodat er meer mensen voor transplantatie in aanmerking kunnen komen.

Dus ook bij LVAD.nl de oproep om het donorcodicil in te vullen. Het liefst natuurlijk met een JA, maar ook bij een Nee is het prettig voor de nabestaanden om te weten wat uw wens is.

Deze stap kunt maken via het donorregister.