Ga naar hoofdinhoud
InformatieUncategorized

LVAD maakt wachtlijst langer

Door 22 juni 2012maart 29th, 2018Geen reacties

Ingezonden brief NRC Next donorregistratie Nederland

donderdag 21 juni 2012

De Hartstichting heeft, als reactie op een artikel in NRC Next van maandag 11 juni over het Nederlandse donorregistratiesysteem, een ingezonden brief gestuurd naar deze krant. Op maandag 18 juni is hij geplaatst.

De brief luidde:

“Waarom kiest CDA niet voor dit donorsysteem? De wachtlijst voor mensen die wachten op een nieuw hart is met 18 procent gestegen ten opzichte van mei 2011. Mogelijke oorzaak is het zogenoemde steunhart, een geïmplanteerd pompje in de linkerhartkamer, dat  ondersteuning biedt bij de aansturing van de grote bloedsomloop. Dat maakt dat mensen, terwijl ze op de wachtlijst voor een harttransplantatie staan, langer blijven leven. Een prachtige tijdelijke voorziening dus, dat steunhart, die de urgentie van een Actief Donor Registratiesysteem (ADR) alleen maar groter maakt. Lees hier verder.

Deze brief is een reactie op dit bericht in NRC Next:

NRC-Next checkt: ‘Niet meer donoren bij ander registratiesysteem’

Het CDA vindt het verstandig van minister Schippers dat ze geen systeem wil invoeren waarbij iemand automatisch als orgaandonor staat ingeschreven, tenzij diegene bezwaar maakt. „Dit systeem leidt niet automatisch tot meer donoren, zoals veel mensen denken”, schrijft het CDA op de partijwebsite. „Het blijkt dat landen met een ‘actief donorsysteem’ niet over veel meer donoren beschikken dan landen met een ander systeem.” Lezer Jogchum Pel, wiens vrouw wacht op een levertransplantatie, kan zich „niet voorstellen dat deze stelling waar is”. De redactie van next.checkt zoekt uit: levert zo’n systeem meer donoren op?

Next.checkt en concludeert: deze bewering is grotendeels onwaar.

Lees hier verder