Ga naar hoofdinhoud

                                

[h1]LVAD: brug naar transplantatie of ‘destination therapie’[/h1]

Op vrijdag 8 november 2013 organiseert patiëntenvereniging Harten Twee in samenwerking met LVAD.nl een congres over de ontwikkelingen en toepassingen van het Steunhart, de LVAD (Left Ventricular Assist Device).

Het congres bestaat uit twee gedeelten. In de ochtend gaat het vooral over de ontwikkeling en techniek van de LVAD, de medische verzorging en de praktijk van het leven met een LVAD. ’s Middags zullen diverse sprekers uit de verschillende ziekenhuizen, die de LVAD inzetten, hun visie en ervaringen presenteren. De afsluiting zal gebeuren middels een actieve forumdiscussie over de inzet van de LVAD, ter overbrugging naar transplantatie of als ‘destination therapie’.

 

Dit congres is bedoeld voor patiënten met een LVAD of zij die hiervoor in aanmerking komen met hun naasten en voor  professionals die met de LVAD behandeling te maken (willen) hebben, zoals verpleegkundigen, studenten, artsen, fysiotherapeuten en overige medische disciplines.

Er is NVHVV accreditatie verleend voor 5 punten.

De locatie, waar het congres wordt gehouden,  is Woudschoten, conferentiecentrum te Zeist.

Kijk voor informatie op de website: www.hartentweecongres.nl

Dit congres wordt mede mogelijk gemaakt dankzij ondersteuning en medewerking van de Hartstichting, Hart&Vaatgroep, LVAD fabrikant Thoratec, UMC Utrecht, Erasmus MC Rotterdam en LUMC Leiden.

                  

 

Hoe wordt de LVAD nu gebruikt?

Steeds meer mensen komen in een ernstige fase van hartfalen terecht waarbij medicatie en andere behandelmethodes niet meer voldoende werken. Een harttransplantatie is tot nog toe de enige mogelijkheid om te kunnen overleven. Echter het aantal donorharten dat beschikbaar komt is lang niet toereikend, bovendien komen patiënten in veel gevallen niet in aanmerking vanwege andere bijkomende ziekten. Tegenwoordig is er de mogelijkheid een LVAD te implanteren. Dit steunhart kan gebruikt worden ter overbrugging naar een transplantatie, maar ook in gevallen waarbij een transplantatie (nog) niet mogelijk is. Deze laatste mogelijkheid, ‘destination therapie’, is reeds in enkele gevallen toegepast.

 

 

 

Wij hopen u te ontmoeten tijdens dit congres, u kunt zich niet meer inschrijven.

Hartelijke groet,

Henk Bakker, voorzitter Harten Twee

Marion Verbraak, LVAD.nl