Ga naar hoofdinhoud

Read this in English

Op 14 mei 2013 heeft het Franse bedrijf CARMAT toestemming gekregen om het door hun ontwikkelde kunsthart in vier verschillende landen te gaan implanteren bij patiënten die in het eindstadium van hartfalen aangekomen zijn en waar geen transplantatie uitgevoerd kan worden. Deze mensen zijn in principe uitbehandeld. Een LVAD wordt aan deze patienten meestal niet gegeven zolang de LVAD nog niet de status ‘destination therapie’ gekregen heeft.

Na 15 jaar onderzoek is het CARMAT gelukt een kunsthart te ontwikkelen dat zoveel mogelijk geperfectioneerd is in de nabootsing van het menselijke hart. Er is gekeken naar de vorm, het volume, de hemocompatibiliteit (=de reactie van het bloed op het gebruikte materiaal) en de betrouwbaarheid van biologische kunstkleppen. Belangrijk onderdeel is dat het een pulserend kunsthart is, net als het biologische hart wordt de bloedsomloop met pulserende bewegingen door de aderen gestuwd, zodat de pols voelbaar is. Dit is een duidelijk verschil met een LVAD die een constante flow heeft, waardoor er géén polsslag voelbaar is.

Om te kunnen voorzien aan de vraag die de drager stelt aan de bloedsomloop, sneller bij inspanning en langzamer bij rust, zijn er diverse sensoren aangebracht die reageren op de lichaamsbeweging. Deze sensoren reageren niet alleen op een grotere bewegingsactiviteit van de drager, maar ook op de lichaamshouding, bijvoorbeeld bij bukken, liggen en opstaan.

De materiaalkeuze is zodanig ontwikkeld dat het bloed zo min mogelijk obstakels tegen komt die kunnen leiden tot beschadiging van rode bloedcellen, hemolyse, of stolselvorming, trombose. De wanden zijn glad, maar ook in staat om belangrijke eiwitten aan zich te kunnen laten hechten zodat er een natuurlijke structuur ontwikkeld wordt die vergelijkbaar is met de binnenkant van de aderen. Tijdens de pulsatie worden de kunstmatige ventrikels volledig leeggepompt, zodat er geen bloed achter blijft dat stolsels kan veroorzaken.Het kunsthart, dat bestaat uit twee kunstmatige ventrikels met 4 kleppen, wordt bevestigd aan de boezems van het hart van de ontvanger.

Gedurende de komende jaren zullen in vier verschillende landen in totaal 20 patiënten een kunsthart ontvangen en worden de resultaten meegenomen in de toekomstige ontwikkelingen.

Lees hier de uitgebreide informatie op de site van CARMAT

 

De ziekenhuizen die aan dit project meedoen zijn: The St Pierre University Hospital (Brussels, Belgium), the Silesian Center for Heart Disease (Zabrze, Poland), the Prince Sultan Cardiac Center (Riyadh, Saudi Arabia), en the University Medical Centre Ljubljana (Ljubljana, Slovenia).

[hr_shadow] [video_left][video_frame] [iframe url=” http://www.youtube.com/embed/PLPjEbT32U8″ width=”420″ height=”315″] [/video_frame] [video_text] [h2]Kunsthart van Carmat[/h2] Hier een animatie van de opbouw van het kunsthart, de implantatie en de werking.
[/video_text][/video_left]