Ga naar hoofdinhoud

Deze LVAD zat in 2016 nog in de Clinical Trial fase en is uiteindelijk niet in gebruik genomen.

De MVAD is de opvolger van de HVAD van de firma HeartWare – Medtronic en de naam zegt het eigenlijk al, de MVAD is kleiner dan de HVAD.

.
HVAD  Full heart and pump inside

HVAD = HeartWare Ventricular Assist Device

MVAD  mvad-implanted-cross-section-hr

MVAD = Miniature Ventricular Assist Device

Zo op het eerste gezicht is er niet zoveel verschil in beide pompen, ze lijken ongeveer even groot en worden op dezelfde manier bij het hart ingebracht. Toch is er gebruik gemaakt van een geheel nieuwe techniek hetwelk we hieronder proberen uit te leggen.

:

Blood flow
hvad-pump-showing-impeller-high

Blood flow in detail

11-17-2009_heartware_468x319

De HVAD heeft een centrifugaal systeem, dat wil zeggen dat de aandrijving middels een magnetisch veld gebeurt waarin de schroef vrij rond kan draaien. Deze aandrijving zit in het onderste gedeelte, net buiten het hart.

flow-mvad-hr
mvad-pump-aerial-hr mvad-impeller-held-hr

MVAD inside

De MVAD heeft een axiale aandrijving waarbij het mechaniek zich in de hartspier bevindt.

HVAD vs MVAD

Hieronder de positieve ontwikkelingen die door HeartWare naar buiten zijn gebracht.

Zoals al gezegd zit het pompje van de MVAD in het gedeelte dat in de hartspier gebracht wordt. Dit pompje is een stuk kleiner dan de centrifugale unit die bij de HVAD gebruikt wordt, vandaar dat gekozen is voor een axiale pomp.
De techniek is gebaseerd op dezelfde contactloze ophanging als gebruikt bij de HVAD. De schroef wordt aan één kant op zijn plaats gehouden en draait middels een combinatie van passief-magnetisch en hydrodynamische krachten. Dit kleine pompje kan zowel kleine als grotere hoeveelheden bloed rondpompen en is derhalve geschikt voor kleine en grote harten. Wellicht kan deze in de toekomst voor zowel de rechter als de linker ventrikel gebruikt worden, als RVAD of BIVAD.

MVAD compleet op lichaam

Bij de MVAD zit de controller aan de batterij vast, zodat het draagcomfort sterk vergroot wordt.

MVAD controller-front-lr  MVAD controller-held-lr  MVAD controller-held-2-lr

[video_right][video_frame] [iframe url=”https://www.youtube.com/embed/Yu-C6c7-fpo” width=”572″ height=”312″] [/video_frame] [video_text] [h2] MVAD in beeld [/h2] Deze video laat middels een animatie zien hoe de MVAD wordt geïmplanteerd.
[/video_text][/video_right]