Ga naar hoofdinhoud
Uncategorized

Medtronic stopt met HVAD

Door 4 juni 2021juni 5th, 2021Geen reacties

Medtronic stop met de levering van de HeartWare HVAD pomp

Dit gebeurde na een terugroepactie waarbij een aantal patiënten kwam te overlijden.

Deze stap werd genomen nadat een reeks van terugroepacties, waaronder 3 alleen al in 2021, resulteerden in meldingen van 91 gewonden en 15 doden in verband met problemen. FDA adviseerde zorgaanbieders op 3 juni 2021 om te stoppen met nieuwe implantaties van het HeartWare-systeem. In het FDA rapport staat dat Medtronic ‘meer dan 100 klachten heeft ontvangen inzake het moeilijk of helemaal niet opnieuw opstarten van de HVAD-pomp. Er zijn meldingen van 14 sterfgevallen  en bij 13 patiënten was explantatie noodzakelijk was.” Het bureau adviseert zorgverleners om Abbott’s HeartMate 3 als alternatief te gebruiken. Zie hier het artikel

Medtronic probeert de patiënten zo goed mogelijk te informeren

In een open brief aan de patiënten probeert Medtronic zo helder mogelijk informatie te geven. Belangrijke zaken die hierin vermeld worden zijn:

  • Medtronic raadt u aan regelmatig contact op te nemen met uw LVAD-coördinator en het advies en de aanwijzingen van uw zorgverleners op te volgen. In overleg met een onafhankelijk panel van klinische adviseurs raadt Medtronic af om uw HVAD -apparaat te laten verwijderen of vervangen.
  • Medtronic blijft product-ondersteuning bieden voor het HVAD systeem en zorgt voor continue beschikbaarheid van randapparatuur, waaronder de Pioneer-controller.
  • Medtronic benadrukt dat u de HVAD-pomp NOOIT VAN TWEE STROOMBRONNEN TEGELIJK LOS MAG KOPPELEN en om altijd een back-up controller en volledig opgeladen reservebatterijen bij de hand te hebben.

Kijk hier voor de informatie van Medtronic.