Nieuwsarchief 2012

LVAD + RVAD

Door 14 oktober 2012december 16th, 2020Geen reacties
[h1]2 pompen van het type Heartmate II van Thoratec vormen samen een kunsthart[/h1]

Jakub Halik tijdens een persconferentie met op de achtergrond een animatie van de pompen.

2 oktober 2012

Een 37 jarige Tsjechische brandweerman, Jakub Halik, heeft zijn leven met 6 maanden weten te rekken door mee te werken aan een experiment met twee Heartmate II pompen van Thoratec. Normaal gesproken wordt dit type pomp gebruikt als LVAD voor de ondersteuning van alleen de linker hartkamer.

 

Jakub Halik had een kwaadaardige tumor in zijn hart. De enige oplossing voor hem was een harttransplantatie, maar de medicatie die daarna nodig is verzwakken het immuunsysteem dusdanig dat dit de groei van kankercellen bevorderd.

Doorgaan met de tumor in zijn hart gaf hem een levensverwachting van hooguit een jaar. Op het moment dat aan Halik de mogelijkheid werd voorgehouden zijn hart te verwijderen en daarvoor in de plaats de 2 pompen te implanteren besloot hij deze kans te pakken en gaf toestemming voor de operatie.

 

 

 

Een eerder experiment bij Craig Lewis, een 55 jarige patiënt uit Texas, had aangetoond dat het mogelijk was deze operatie uit te voeren. Deze patiënt overleed een maand later aan de gevolgen van de ongeneeslijke ziekte waar ook zijn hart door aangetast was.

Een röntgenfoto waarop de twee pompen goed te zien zijn.

Het ging goed met Jakub Halik, hij trainde hard om zijn conditie weer terug te krijgen en voelde zijn krachten langzaam weer terug keren.

Lees ook

Read this in English

Helaas kwam op 17 oktober, twee weken nadat dit nieuws bekend gemaakt werd, het bericht binnen dat Halik is overleden aan leverfalen. Lees hier verder.