Ga naar hoofdinhoud
Nieuwsarchief 2015

LVAD in basispakket

Door 11 maart 2015december 16th, 2020Geen reacties

Op 11 maart 2015 verscheen onderstaand persbericht:

Persbericht Zorginstituut Nederland

“Een permanent steunhart van het type Left Ventricular Assist Device (LVAD) kan voor verzekerden met hartfalen deel uitmaken van het basispakket. Er is voldoende bewijs dat een LVAD voor patiënten met ‘eindstadium hartfalen’ zinvol kan zijn. Het gaat dan om patiënten die niet meer in aanmerking komen voor een harttransplantatie.”
Dit schrijft Zorginstituut Nederland in het standpunt “LVAD als bestemmingstherapie bij hartfalen”.

Enkele belangrijke fragmenten:

Selectie patiënten

De indicatie ‘eindstadium hartfalen’ wordt gesteld door de behandelaars. Door de artsen moet er een zorgvuldige selectie van patiënten plaatsvinden en mogen alleen professionals met expertise op het gebied van advanced heart failure deze zorg uitvoeren.

Deskundigen schatten in dat het aantal Nederlandse patiënten met eindstadium hartfalen die in aanmerking komen op ongeveer 75 per jaar.

Kijk hier voor het volledige persbericht en de mededeling zoals die bij Zorginstituut Nederland geplaatst is.

In de brief die op 27 februari 2015 naar minister Schippers verstuurd is, staat uitgebreid het “Standpunt LVAD als bestemmingstherapie bij hartfalen” zoals dat door het Zorginstituut Nederland onderbouwd is.

Er ontstond wat verwarring over het feit of dit bericht nou een aankondiging was of een aanbeveling. LVAD.nl heeft hierover contact opgenomen met de instanties.