Ga naar hoofdinhoud

Een LVAD ter grootte van een pink hield een baby van 16 maanden bijna 2 weken in leven. Deze periode was nodig om een overbrugging te maken naar een harttransplantatie.

[frame style=”modern” image_path=”https://www.lvad.nl/wp-content/uploads/kleinste-LVAD.jpg” link_to_page=”” target=”” description=”” size=”three_col_large”]

De Italiaanse baby, een jongetje, is geboren met een gedilateerde cardiomyopathie. Een hartspierziekte waarbij het hart zich steeds meer gaat vergroten en daardoor zo slap en dun wordt dat het steeds moeilijker wordt het bloed rond te pompen. Een harttransplantatie was het enige dat hem nog kon redden, maar er was geen zicht op een geschikt donorhartje.

“Dit patiëntje lag bij ons op de intensive care sinds hij één maand oud was. Hij was een soort mascotte, hij was een van ons.” vertelt dr. Antonio Amedeo van het Bambino Gesu Hospital in Rome. “Wij voelden ons zo verbonden met dit kind, dat gedurende zijn hele leven bij ons was, dat we niet anders konden dan alles op alles te zetten om zijn leven te redden.”

[frame style=”modern” image_path=”https://www.lvad.nl/wp-content/uploads/pompje-kinderhart.jpg” link_to_page=”http://www.hbvl.be/nieuws/video/buitenland/extern-baby-krijgt-piepklein-kunsthart.aspx” target=”_blank” description=”” size=”three_col_large”]

Bij het jongetje werd al eerder een Berlin Hart geïmplanteerd, een uitwendige versie van de LVAD, die bij kinderen in het laatste stadium hartfalen wordt ingezet. Via tubes wordt de bloedsomloop buiten het lichaam gebracht en d.m.v. het steunhart rond gepompt. Bij dit patiëntje ontstond hierbij een gevaarlijke infectie waardoor er een kritieke situatie ontstond.

Dr. Robert Jarvik, die als assistent van Willem Kolf de ontwikkeling van het kunsthart van dichtbij had meegemaakt, had een kleine pomp van slechts 11 gram ontwikkeld. Dit steunhartje was tot nog toe alleen nog maar op dieren getest en derhalve nog niet beschikbaar.

Dr. Amodeo en zijn team zochten contact met Jarvik en smeekte hem zijn laatste uitvinding te mogen gebruiken voor hun patiëntje. Dit kon alleen met speciale toestemming van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en het Italiaanse ministerie van volksgezondheid. Ook deze hobbel wist het ziekenhuis te nemen en zo werd deze kleine LVAD voor de eerste maal bij een baby geïmplanteerd. Gedurende 13 dagen leefde het kind op de pomp, kon de infectie genezen en verbeterde de conditie. Door problemen met de elektriciteit waren de doctoren genoodzaakt weer over te stappen op het Berlin Hart. Gelukkig diende zich twee dagen later een donorhart  aan en is de jongen met succes getransplanteerd.

“Het is ongelooflijk” vertelt Amodeo, “de transplantatie vond plaats in april en is zo succesvol verlopen dat we verwachten dat hij elk moment naar huis kan en eindelijk in handen van zijn moeder gegeven kan worden.”

For an Englisch version you can look here.