Ga naar hoofdinhoud
Nieuwsarchief 2015

Herstel Hartspier met Stamcellen?

Door 22 januari 2015december 16th, 2020Geen reacties

Reeds lange tijd zijn wetenschappers bezig met de ontwikkeling van stamcellen die een beschadigd of ziek hart zouden kunnen herstellen of vervangen. Dit blijkt heel lastig te zijn, vooral omdat het hart een zeer beperkt herstellingsvermogen heeft. Bij harten die beschadigd zijn door een infarct zijn de ontwikkelingen inmiddels vrij ver gevorderd zoals hier uitgebreid uitgelegd wordt. Met name prof. dr. Marie-José Goumans doet hier al geruime tijd onderzoek naar hetgeen uitgelegd wordt in deze video.

Hartfalen dat veroorzaakt wordt door een cardiomyopathie (hartspierziekte) is vooralsnog niet te behandelen met stamcellen.

 

Hans_Clevers_Foto_Henk_ThomasBij het Hubrecht Instituut en het UMC Utrecht heeft de onderzoeksgroep van Prof. Hans Clevers, hoogleraar moleculaire genetica, een revolutionaire methode ontwikkeld. Hierbij is het mogelijk is om lever- stamcellen op kweek te laten groeien, zodat een paar cellen voldoende is om weefsel te krijgen. Wanneer deze cellen in een zieke lever gespoten worden, vervangen zij de zieke cellen en kan de lever weer normaal functioneren.

Bij de alvleesklier- en de darm-stamcellen is deze kweektechniek ook al mogelijk en wellicht komen binnen afzienbare tijd nog meer organen hiervoor in aanmerking!

 

lever_Clevers_highres1-(3)

De lever heeft een groot zelfherstellend vermogen. Als er een gedeelte van de lever verwijderd wordt groeit dit weer aan. Is het achterblijvende deel gezond komt er weer een compleet functionerende lever, echter is de lever ziek, dan zijn de aangroeiende cellen ook ziek en is er geen effect merkbaar. Het revolutionaire van déze vinding is dat het mogelijk is om gezonde stamcellen te kweken die in staat zijn om de zieke cellen te vervangen.

 

 

Een hartspier geen lever en de mogelijkheid voor het hart om zichzelf te herstellen is bijzonder klein. maar… dat neemt niet weg dat deze ontwikkeling een doorbraak kan betekenen in de toepasbaarheid van stamcellen!

Bronnen: UMC-Utrecht en De Wereld Draait Door

In English