Ga naar hoofdinhoud

Frank de Santiago uit Texas schrijft medische geschiedenis.

Op 12 november 2009 verscheen er bij FoxNews een interessant artikel over een doorbraak voor het gebruik van de LVAD bij kinderen.

In mei 2009 werd de 16 jarige Frank De Santiago uit Texas opgenomen in het ziekenhuis met een beroerte. Al snel ontdekten zijn artsen dat hij een gedilateerde cardiomyopathie had en dat zijn hart meer dan twee keer zo groot geworden was.

De conditie van zijn hart was zo slecht dat het bloed vrijwel niet meer rond gepompt kon worden en hij werd overgebracht naar het Texas Children’s Heart Center. Binnen 24 uur lag hij op de operatietafel en werd er een LVAD genaamd Rota Flow  geïmplanteerd. Hier knapte hij niet van op en de Rota Flow werd vervangen door een Heartmate II van Thoratec.

Het Texas Children’s Hospital  was het eerste kinderziekenhuis ter wereld dat een Heartmate II bij een kind implanteerde en schreef zo geschiedenis.

Dr. David Morales, de kinder hartchirurg die de LVAD geïmplanteerd heeft, was zo tevreden over de conditie die Frank opbouwde, dat hij eind september voorbereidingen begon te treffen om de jongen naar huis te laten gaan.

Dit was nog niet eerder gebeurt en aangezien het belangrijk was dat Frank niet verder dan 1 uur verwijderd was van het ziekenhuis i.v.m. een oproep voor transplantatie, koste dit wel een aantal aanpassingen van de familie De Santiago, maar het vertrouwen in zowel Frank als zijn moeder was groot genoeg om deze stap te nemen.

“Frank is een perfect voorbeeld hoe deze zaken in hun werk kunnen gaan,” zegt Morales. “Dankzij dit steunhart is hij sterker en een veel betere kandidaat voor een hart transplantatie dan hij 5 maanden geleden was. Dit is een grote stap voorwaarts in de behandeling van kinderen met hartfalen. Als deze technologie zich zo verder ontwikkelt hopen we dat het in de toekomst mogelijk is kinderen vanaf 10 tot 12 jaar met een LVAD te kunnen helpen. Een heel groot voordeel hierbij is dat in sommige gevallen geen transplantatie nodig blijkt te zijn, omdat het hart de mogelijkheid krijgt zichzelf te genezen!”

Frank was heel blij dat hij weer naar buiten kon “Ik was zo blij en opgewonden dat ik weer naar buiten mocht! Het idee alleen al dat ik niet langer alleen maar kon kijken naar de regen buiten, maar dat ik die ook weer kon gaan voelen, gaf mij een geweldige kik!”