Mechanische ondersteuning van hart en longen.

Er zijn vele manieren om het hart mechanische te ondersteunen, hiervan is de Hart-Longmachine de oudste en meest bekende.

Hiernaast een foto met link naar een site waar de werking heel duidelijk wordt uitgelegd.

 

 

Een hart longmachine neemt niet alleen de pompfunctie van het hart over, maar zuivert het bloed ook van koolstof en voorziet het van zuurstof, de functie van de longen.

Nog niet zo lang geleden was mechanische hartondersteuning alleen mogelijk door het bloed buiten het lichaam via een machine rond te pompen. Deze systemen verbeterden zich steeds meer en de pompen die hiervoor nodig waren, werden steeds kleiner. In acute gevallen wordt hier nog steeds gebruikt van gemaakt.

In bovenstaande afbeelding de diverse mogelijkheden van zo’n pomp buiten het lichaam. Hierbij is het ook mogelijk de rechterkamer te ondersteunen we spreken dan van een RVAD, Right Ventricilar Assist Device. Als beide kamers ondersteund worden, heet dit een BVAD, Bi Ventricular Assist Device.

Reeds in 1994 werden LVAD geïmplanteerd. Het was echter niet mogelijk om met zo’n ingebouwde pomp naar huis te gaan. Om deze te kunnen voorzien van stroom en om een constante controle op de patiënten te kunnen houden, was het noodzakelijk om in het ziekenhuis te wachten op een donorhart.

Pas met de introductie van de HeartWare II van Thoratec in 2004 ontstond er een nieuwe generatie LVAD waarbij het mogelijk was om buiten het ziekenhuis op een redelijk normale manier te functioneren.