Ga naar hoofdinhoud
Nieuwsarchief 2013

Boeiend en leerzaam LVAD congres

Door 9 november 2013december 16th, 2020Geen reacties

Het congres dat op 8 november 2013 in Zeist plaats vond, kan een groot succes genoemd worden.

Zaaloverzicht Congres

Wat vooral als heel bijzonder ervaren werd was dat dit congres georganiseerd is voor zowel de medische beroepsgroep als de patiënten. Uiteindelijk hadden zich zo’n 120 mensen ingeschreven, een prima resultaat voor een eerste bijeenkomst in deze vorm.

 

Bij het publiek was de verdeling professional / niet professional 50 / 50, zodat er een goed balans tussen deze twee groepen was.

 

De sprekers kwamen uit 3 van de 4 ziekenhuizen waar de LVAD geïmplanteerd wordt, een LVAD fabrikant, de Hartstichting en 4 patiënten met een LVAD. De vraag die centraal stond was in hoeverre het steunhart  vaker ingezet zou moeten worden, zo ja bij wie, in welke omstandigheden en op welk moment.

 

Vanuit de ziekenhuizen werden de ’technische’ mogelijkheden en overlevingskansen belicht. De ervaringen binnen het eigen ziekenhuis waarbij statistieken uit binnen- en buitenland werden getoond.

 

 

 

De patiënten en de Hartstichting gaven een beeld hoe je met een steunhart kan leven en waar je in het dagelijkse leven tegen aan kan lopen.

De dragers van een LVAD hoe zij dit ervaren, waarbij het ook duidelijk werd dat een ieder daar op een eigen manier mee omgaat.

De Hartstichting gaf hierop een aanvulling hoe de overige groep hartpatiënten hier tegenover staat en hoe je hier als Hartstichting mee om zou kunnen gaan.

Kortom, het was een boeiende en leerzame dag, die eigenlijk veel te snel voorbij ging. Het congres duurde dan ook een uur langer dan gepland. De algehele indruk was dat zowel de bezoekers als de sprekers deze dag bijzonder positief ervaren hebben.

Kijk hier voor een uitgebreider verslag